Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený tempeh a proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, poté přidáme čajovou lžičku houbového koření, osolíme a špetku pepře, podlejeme trochou horké vody a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme bulgur a za občasného míchání počkáme, dokud veškerý vývar nenasaje.
Šťouchané brambory se zelím a tempehem
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky a v osolené a okmínované vodě vaříme do měkka. Uzený tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme na pánvi v malém množství oleje. Jakmile dosmažíme tempeh, přidáme olej osmažíme alespoň dvě cibule, pokrájené na měsíčky. Kysané zelí propláchneme a pokrájíme. Když jsou brambory uvařené, tak slijeme vodu a rozšťoucháme. Já přidávám část zelí už do bramborové lepenice a kdo miluje zelí, tak si může dát ještě extra vedle:)
Marinované tempehové proužky v housce
Připravíme si marinádu, ve které smícháme 50 ml javorového sirupu, 2-3 kapky tekutého kouře, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1 lžíci třtinového cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky. Případně si můžete obměnit jednotlivé ingredience podle vašich chuťových preferencí. Tempeh pokrájíme na tenké plátky a necháme je marinovat alespoň hodinu. Plátky pak rozeskládáme na plech na pečící papír (případně potřeme zbytkem marinády) a pečeme 15 minut na 180 °C. Po 15 minutách jej obrátíme. Servírujeme v housce ala burger.
Tempehové kuličky s gravy omáčkou
ebook veganská kuchařka od ČVS /zdrpje/ebooky/ceskaveganskaspolecnost
Tempehové “krabí” karbanátky
Do hrnce rozdrobte jedno balení natural tempeh. Zalijte ho menším hrnkem vody, přidejte 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci olivového oleje a bobkový list. Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 12-15 minut, dokud se většina vody nevyvaří. Obsah přemístěte do misky, vyndejte bobkové listy a dobře rozmačkejte vidličkou. Nechte vychladnout, přidejte do misy 3 lžíce sojanézy, lžíci horčice, palivé chilli omáčky, octa, sůl, pepř a dobre promíchejte. Přidejte hrnek stouhanky, 2 lžíce řas nori a těsto propracujte rukama. Tvarujte karbanátky, které ještě lehce obalte v strouhance a smažte na pánvi z obou stran cca 4 minuty.