Kromě základní suroviny budeme potřebovat startér. Co je startér? Ingredience, která obsahuje kulturu kvasinek nebo bakterií, kterou chceme rozmnožit pro vyrobení požadované potraviny – v tomto případě zkysaného jogurtu. Startérem naočkujeme mateřskou surovinu a pořádně promícháme. Necháme zrát podle níže uvedených pravidel.
1) probiotika s laktobacily
Probiotika běžně sehnatelné v lékárně mohou být dostačující, ale většinou jsou v želatinové kapsli. Veganská probiotika seženete v e-shopech. Vitalvibe prodává Body Biotics (mají tmavou barvu, takže jogurt mírně zešedne) nebo Wild and Coco má probiotika Yoguart, která jsou bílá.
2) koupený rostlinný jogurt s živými kulturami
Pozor, ne všechny rostlinné jogurty skutečně obsahují živé kultury. Některé jsou pouze dezerty, pečlivě si přečtete etikety. Tyto rostlinné jogurty by měly obsahové živé kultury:
• sójový Sojade (zdravé výživy)
• sójový K-Take It Veggie (Kaufland)
• sojový jog*rt značky Soyka (rohlik.cz)
• kokosový značky Wild and Coco (zdravé výživy)
• kokosový Planton (Lidl)
• mandlový Nejogurt od Optimistic (dříve Nemléko)
3) lžíce domácího jogurtu
Domácí jogurt funguje jako skvělý startér. Podobně jako kvásek ho můžete využívat dokola.
4) rejuvelac
Rejuvelac je kvašený nápoj z klíčeného obilí – hodí se pro domácí experimenty, ale je jak pracnější, tak v tomto případě hrozí větší riziko rozmnožení i jiných než žádoucích bakterií, plísní a podobně. Doporučuji spíše až s většími zkušenostmi.
Naopak jako startér se nehodí kombucha. Také dostanete kyselou chuť, ale kombuchové kvašení není mléčné, ale octové. Další vhodným startérem je nálev z tibi krystalů, ale ten obsahuje bakterie typické pro kefír. O něm najdete jednu kapitolu níže.