Vybrané druhy zeleniny

Rajčata

hlavní benefity
jsou bohatá na vitamíny B, C, E a beta-karoteny a minerály jako vápník či draslík
zralá rajčata jsou bohatá na pátou chuť – umami (sušená rajčata, kečup, rajčatový protlak)

profilový článek
Nepostradatelná rajčata

vybrané recepty
Bezvaječné lečo
Thajská rajčatová polévka
Pečená plněná rajčata

Paprika

paprika

hlavní benefity
je skvělým zdrojem vitamínu C (předčí dokonce i citróny), bohatá je i na draslík, fosfor či hořčík
vybrané druhy papriky jsou v sušené podobě jedním z nejpoužívanějších koření

profilový článek
Paprika – zelenina napěchovaná vitamínem C

vybrané recepty
Ajvar
Gazpacho
Pečené papriky plněné quinoou

Lilek

hlavní benefity
je bohatý na vitamíny skupiny B a minerály jako železo či draslík
v kuchyni se výborně doplňuje s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem, ale je potřeba být při jeho dušení nebo pečení trpělivý

profilový článek
Lilek: potit či nepotit?

vybrané recepty
Plněný lilek
Lilek v curry omáčce
Baba ganoush

Dýně

Dýně

hlavní benefity
je bohatá především na betakaroten (z něhož tělo syntetizuje vitamín A a vitamíny skupiny B)
nejuniverzálnějším druhem dýně je hokkaidó – je výborná ve sladké i slané kuchyni, nemusí se loupat – slupka rychle měkne

profilový článek
Dýně jsou královnami podzimních kuchyní
Dýně hokaido se nemusí loupat

vybrané recepty
Krémové dýňové rizoto
Bramboro-dýňové sabdží
Dýňové brownies

Cuketa

Cuketa

hlavní benefity
je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamin C a minerály jako draslík, fosfor, hořčík a vápník
pokrájená na kostky je chuťově neutrální surovinou v široké paletě rostlinných jídel, nastrouhaná a rozvařená příjemně zahušťuje

profilový článek
Cuketa hraje prim nejen při letním grilování

vybrané recepty
Cuketová polévka
Raw cuketové špagety
Plněná cuketa

Brokolice

Brokolice

hlavní benefity
je bohatá především na vitamín C, dále také vitamíny A, B, E, K, z minerálů obsahuje vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík, zinek
brokolici je možné považovat výživově za jednu z nejpřínosnějších druhů zeleniny, přidávejte ji do jídel, kam to jen jde

profilový článek
Brokolice? V souboji o nejzdravější zeleninu nemá konkurenci

vybrané recepty
Brokolicová krémová polévka
Brokolicový nákyp s uzeným tofu
Placičky z brokolice a kuskusu

Zelí

Zelí

hlavní benefity
celoročně dostupná zelenina nabitá vitamíny (především C, jehož obsah se násobí kysáním) a minerály doslova za pár korun
zařazujte i červenou variantu, obsahuje totiž více přírodních barviv, bohatých na antioxidanty

profilový článek
Zelí: od tradičních českých receptů až po asijskou kuchyni

vybrané recepty
Salát coleslaw
Segedínský guláš
Chlupaté knedlíky s tofu “slaninkou”

Kapusta

Kapusta

hlavní benefity
je bohatá na vitamíny B, C, E, K a především na dobře vstřebatelný vápník (!)
narozdíl od hlávkové růžičková kapusta i kadeřávek dobře zvládají i zimní mrazy

profilový článek
Kapusta? Hlávková zpestří karbanátky, růžičková polévku a kadeřávek smoothies

vybrané recepty
Kapustové karbanátky
Dušená kapusta
Zapečená růžičková kapusta

Květák

hlavní benefity
je bohatý na celou řadu vitaminů (A, B, C, E) a minerály jako je draslík, hořčík, železo, zinek a selen
možností využití květáku v kuchyni jsou široké – můžete jej rozmixovat na kuskus, korpus na pizzu nebo obalit v koření jako „křidýlka“

profilový článek
Což takhle dát si květák?

vybrané recepty
Květákový kuskus s konopnými semínky
Květák s brambory po indicku
Pečený květák se sladkokyselou omáčkou

Červená řepa

Červená řepa

hlavní benefity
je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín E, beta-karoteny a minerály jako vápník, horčík či draslík
má vysoký obsahu dusičnanů, které se v těle metabolizují na oxid dusnatý, který ocení hlavně sportovci

profilový článek
Červená řepa – rubín v našich kuchyních

vybrané recepty
Řepový burger
Hummus z červené řepy
Polévka z červené řepy

Mrkev

hlavní benefity
je bohatá na vitamíny B, C, E a beta-karoteny a minerály jako draslík, hořčík či fosfor
hodí se do zeleninových šťáv, salátů, polévek i omáček, vykouzlíte z ní pomazánky, dipy, dort a dokonce veganského „lososa“

profilový článek
Mrkev je rozmanitost sama

vybrané recepty
Dušená mrkev se seitanem
Mrkvová polévka
Veganský „losos“ z mrkve

Celer

Celer

hlavní benefity
je bohatý na vitamíny A, E a K a minerály jako zinek, sodík a horčík
bez celeru by nebylo svíčkové ani bramborového salátu a v kombinaci s mořskými řasami z něj vykouzlíte dokonce i „celerybu“

profilový článek
Z celeru vykouzlíte hranolky, slaninu i veganské fish & chips

vybrané recepty
Celerovo mrkvová pomazánka
Veganská svíčková omáčka se seitanem
Celerové fish and chips

Cibule

Cibule

hlavní benefity
obsahuje vitamín C, vitamín B3 (niacin), křemík, draslík, síru nebo měd
smažená cibulka je plná umami chuti, proto slouží jako základ mnoha jídel

profilový článek
Jak z cibule připravit omáčku, kroužky či chutney?

vybrané recepty
Cibulový koláč
Cibulová marmeláda
Cibulačka

Česnek

Česnek

hlavní benefity
je bohatý na vitamíny A, B a C a minerály jako vápník, selen a jód
v lidovém léčitelství je používaný jako přírodní antibiotikum

profilový článek
Česnek

vybrané recepty
Grilovaný česnek
Česneková pomazánka
Hustá česnečka s ovesnými vločkami

Pórek

Pórek

hlavní benefity
je bohatý na vitamíny A, B, a zvláště C, z minerálů obsahuje draslík, vápník i fosfor
podobně jako cibule či česnek reguluje nepříznivé bakterie a kvasinky

profilový článek
Pórek uplatníte v krémové polévce i pomazánce

vybrané recepty
Pórkový krém
Špagety s pórkovou omáčkou
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem

Brambory

Brambory

hlavní benefity
jsou bohaté na vitamín C (jež se bohužel ničí varem) a také draslík, ceněné jsou také pro malý obsah bílkovin
brambory jsou velmi pestrou zeleninou a v mnoha podobách univerzální přílohou

profilový článek
Brambory 100x jinak: placky, noky, knedlíky, šišky, kaše…

vybrané recepty
Bramborový guláš
Zapečené brambory s veganským sýrem
Gratinované brambory

Batáty

Batáty

hlavní benefity
jsou bohaté na beta-karoteny (prekurzory vitaminu A), vitamín B5 nebo mangan
přestože jsou sladší, mají o polovinu nižší glykemický index než brambory klasické

profilový článek
Stanou se sladké brambory stálicí vaší kuchyně?

vybrané recepty
Mac and Cheese z pečeného batátu
Batáto-hrušková polévka
Batátové hranolky

Špenát

Špenát

hlavní benefity
je bohatý na vitamíny A, B, C, K a minerály jako draslík, měď, vápník nebo železo (byť podstatně méně, než se kdysi tradovalo)
obsahuje kyselinu šťavelovou, bránící vstřebávání vápníku, takže by se neměl na talíři objevovat častěji než 2 – 3x týdně

profilový článek
Špenát je výborných v těstovinách, palačinkách i smoothies

vybrané recepty
Špenátová polévka
Výpečky se špenátem
Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem

Mangold

Mangold

hlavní benefity
je bohatý na vitamíny A, B, C, K a minerály jako draslík, měď, vápník nebo železo
mangold je blízký příbuzný špenátu a podobně se i využívá, výhodou je, že obsahuje menší množství kyseliny šťavelové

profilový článek
Mangold je starší příbuzný špenátu

Topinambur

Topinambur

hlavní benefity
jsou zdrojem vitamínu C a skupiny B, z minerálů jsou bohaté na železo, mangan a zinek
mají nízký glykemický index, takže se jejich hlízy mezi diabetiky využívají podobně jako brambory

profilový článek
Opomíjená topinambura obohatí jídelníček chutí i živinami

Listové saláty

Saláty

hlavní benefity
předností salátů jsou kyselina listová, chlorofyl a značné množství minerálů
čím tmavší má salát listy, tím více cenných látek obsahuje

profilový článek
Listové saláty nejsou jen na salát