Vybrané druhy zeleniny

Rajčata

Slupka obsahuje vitamín C, dužina je nasycená vitaminy řady B, C, E a beta-karoteny. Beta-karoteny jsou nejen důležitým zdrojem pro vitamín A, ale také neutralizují volné radikály v těle a chrání tím genetický materiál v buňkách před poškozením. Z minerálních látek stojí za zmínku především vápník, který je, mimo jiné své známé vlastnosti, velmi důležitý pro správnou srážlivost krve, draslík, díky kterému naše tělo umí efektivně využívat vodu a hořčík nebo fosfor.

Tipy na jídla z rajčat: kromě rajské polévky a omáčky

Paprika

paprika

Lilek

Dýně

Dýně

Cuketa

Cuketa

Brokolice

Brokolice

Zelí

Zelí

Kapusta

Kapusta

Květák

ředkve a ředkvičky

Červená řepa

Červená řepa

Mrkev

Celer

Celer

Cibule

Cibule

Česnek

Česnek

Pórek

Pórek

Brambory

Brambory

Batáty

Batáty

Topinambur

Topinambur

Saláty

Saláty

Špenát

Špenát

Mangold

Mangold